Net als bij mensen zijn fysiotherapeuten specialisten in beweging. Ze helpen bij revalidatie, ze zorgen voor soepeler bewegen en het oplossen van diverse problemen. Ze maken gebruik van verschillende technieken ieder met hun eigen toepassingsgebied.
In onze praktijk zijn de volgende behandelmethodes mogelijk. Ook de toepassingen staan vermeld bij de beschrijving van de techniek.
De fysiotherapeut zal goed luisteren en onderzoeken. In samenspraak met een arts wordt een behandelplan opgesteld. Er zal gekozen worden wat de beste methode is om uw dier te behandelen. Soms zijn er meerdere opties. In dat geval wordt natuurlijk ook gekeken welke behandeling het beste bij uw dier past.
We helpen u graag bij de revalidatie en het herstel.
(Dit is op onze locatie in Hellevoetsluis)
Magneetveldtherapie wordt uitgevoerd met een soort mat waar elektrische spoelen in zitten die onder invloed van een klein elektrisch stroompje een magneetveld creëren.
Magneetveldtherapie kan toegepast worden bij:
Spalktherapie geeft ondersteuning aan een gewricht of lichaamsdeel. Het zorgt ervoor dat een specifieke positie totaal geïmmobiliseerd word of een, vooraf bepaalde beperking in bewegingsvrijheid heeft.
Het gebruikte materiaal zijn plaatjes Woodcast. Dit is een biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt van houtvezels van de ratelpopulier gemengd met polymelkzuur. Door deze plaatjes te verwarmen kan dit in iedere gewenste vorm worden gebogen en die vorm blijft behouden na afkoelen. Zo ontstaat dus een op het lichaam exact afgemeten en aangepaste spalk.
Voordelen:
Belangrijkste toepassingen:
Hydrotherapie is het trainen en oefenen van bewegingen in een hydrotherapiebak. Dit is eigenlijk een loopband, geplaatst in een waterbak. Omdat de loopband in een helling is te zetten en het niveau van het verwarmde water is te variëren is het een ideaal trainingsmiddel. De snelheid van de loopband is uiteraard ook in te stellen.
De belangrijkste indicaties voor hydrotherapie zijn:
Aquatraining versus zwemmen
Aan hydrotherapie kan op verschillende manieren vorm gegeven worden. Naast het trainen in de aquatrainer is er de mogelijkheid om met de hond te zwemmen in buitenwater of in een hondenzwembad.
Het zwemmen is als trainingsprikkel niet exact te doseren, de snelheid van de zwembeweging wordt door de hond bepaald en is niet meetbaar en daardoor niet herhaalbaar. De enige variabele waarop gestuurd kan worden is de tijdsduur. Daarnaast is de temperatuur van buitenwater vaak te koud. Het trainen in een aquatrainer is exact te doseren.
Bij het zwemmen zal de hond gewichtsloos en zonder loopfunctie getraind kunnen worden. Vooral honden met ernstige rugproblemen en honden die geen stafunctie hebben, zijn geïndiceerd voor zwemmen. Aquatraining vraagt een loopfunctie en een toegestane belasting van ten minste 40%. Eventueel kan een vermindering van de gewrichtsbelasting verkregen worden door gebruik te maken van een tuigje of broekje. Dit hulpmiddel kan aan de stang boven de aquatrainer bevestigd worden.
Het zwemmen is geen functionele trainingsprikkel voor het lopen van de hond: een hond die beter en langer kan zwemmen, hoeft niet beter te lopen. Zwemmen doet geen beroep op de stabiliteit van de poten, aquatraining wel.
Onderzoek heeft aangetoond dat bij het lopen in water de bewegingsuitslag van een gewricht afhankelijk is van de hoogte van het water. Zo kan bewust gekozen worden om een bepaald gewricht beweeglijker te maken. Zwemmen verbetert de buiging van knie en hak.
Ook zijn er praktische verschillen tussen zwemmen en de aquatraining. Wanneer een hond niet wil of kan zwemmen vervalt de mogelijkheid om zwemmen therapeutisch aan te wenden. Het lopen in de aquatrainer is voor de honden geen probleem. Zelfs honden met waterangst kunnen aquatrainen.
Aan het water van een zwembad zullen chemicaliën toegevoegd moeten worden om de pH binnen veilige marges te houden en te desinfecteren. Het water in een aquatrainer kan na elke behandeling ververst worden. Het gebruik van chloor of andere desinfecterende middelen kan daarom beperkt worden tot het na afloop reinigen van de bak en leidingen.
Wat is lasertherapie? Het is een pijnloze therapie met hulp van een laser-apparaat. Het stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam doordat het laserlicht in de cellen wordt opgenomen. De laser activeert de cellen en stimuleert ze tot meer energieproductie. Dit proces heet fotobiostimulatie.
De doorbloeding verbetert in het behandelde gebied. Hierdoor verbetert de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen. De afvoer van afvalstoffen wordt ook gestimuleerd. Het lymfesysteem wordt gestimuleerd en zodoende wordt vocht beter afgevoerd. Daarnaast wordt het immuunsysteem versterkt. Ook worden er lichaamseigen pijnstillers geproduceerd.
De effecten van lasertherapie zijn:
Risico’s van lasertherapie
Lasertherapie wordt alleen in afgesloten ruimtes gebruikt en de behandelaar, de patient en de begeleider zijn verplicht om een speciale bril te dragen. Dit komt doordat de laser zo sterk is dat het bij verkeerd gebruik oogletsel kan geven.
Het gebruik van de laser bij chirurgische implantaten is geen enkel probleem.
Indicatie’s:
Wij beantwoorden graag uw vragen.
Vul hiervoor het formulier in.
Gebruik dan het contactformulier hieronder.