Geef vlooien geen kans!

Vlooien
Alleen van het woord krijgt u misschien al jeuk. Kunt u zich voorstellen hoe uw hond zich moet voelen als hij daadwerkelijk vlooien heeft? Voor de gezondheid van uw dier, maar ook voor uw eigen gezondheid, is het belangrijk om snel van vlooien af te zijn. Want naast dat vlooien vervelend zijn voor uw huisdier, kunnen zij ook lintwormen overbrengen en kan uw huisdier allergisch zijn voor vlooienbeten.

Meesterlijke voortplanters
Vervelend en irritant zijn ze, die kleine bloedzuigers. Vlooien gedijen in het voorjaar, de zomer en de herfst zowel buitenshuis als binnenshuis. En omdat huizen bij koud weer verwarmd worden kunnen ze het hele jaar door in huis overleven. Als vlooien het naar hun zin hebben zijn het meesterlijke voortplanters. Dit betekent vlooieneitjes, -larven en -poppen in uw huis. Door warmte, vochtigheid en beweging in de directe omgeving, kunnen vlooieneitjes zich snel ontwikkelen tot volwassen vlooien.

Vlooieneitjes liggen overal
U denkt misschien dat uw huisdier geen vlooienprobleem heeft, omdat u er maar een paar ziet. Maar wist u dat de vlooien die op de huid van uw huisdier zitten slechts 5% van het vlooienprobleem uitmaken? Eitjes, larven en poppen in de omgeving van uw huisdier nemen de overige 95% voor hun rekening. Er zijn maar een paar vlooien nodig om uw hele huis te besmetten. Vrouwelijke vlooien leggen eitjes, vaak wel 50 per dag. Zo worden een paar vlooien er snel veel meer!

Hoe zie ik of mijn huisdier vlooien heeft?
Om na te gaan of uw huisdier vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Als u zwarte korreltjes aantreft, is dit waarschijnlijk vlooienpoep. Wanneer u een korreltje op een nat, wit papier legt en na enige tijd het papier rond dit korreltje rood-bruin kleurt, weet u zeker dat u met vlooien te maken heeft.

Voorkom een vlooiencircus

Misschien bent u terughoudend met het gebruik van vlooien- en tekenmiddelen op uw huisdier. Als u niet op tijd behandelt krijgt u wel een heel vlooiencircus in uw huis. En van zo’n vlooiencircus bent u niet zomaar af. Het voorkomen van een vlooiencircus scheelt u en uw huisdier een hoop jeuk en ongemak.

Vlooienmiddelen kiezen
U kunt kiezen uit verschillende manieren om vlooien te bestrijden. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit een pipet (spot-on), een kauwtablet of een band. U kunt kiezen voor behandeling elke maand of voor een langdurige bescherming. Wij geven u graag persoonlijk advies!

Doorbreek de levenscyclus van de vlo
Voorkomen is beter dan genezen. Als u eenmaal een vlooienplaag heeft gehad, wilt u dat niet nog een keer meemaken. Wilt u een vlooienplaag voorkomen, dan moet u de levenscyclus van de vlo voor eens en voor altijd doorbreken.

Uw dier en huis vlooienvrij

  • Behandel uw huisdier tegen vlooien. Begin op tijd en herhaal de behandeling weer op tijd. Uw woning grondig stofzuigen helpt bij het verwijderen van onvolwassen vlooienstadia uit uw huis. Vergeet de auto niet als u uw huisdier ook wel eens met de auto vervoert.
  • Was dekens, manden, speeltjes, beddengoed en dergelijke grondig uit.
  • Bij een stevige vlooienbesmetting kan het noodzakelijk zijn de onvolwassen stadia van de vlo in uw huis aan te pakken met aanvullende sprays.
  • Let op! Sommige vlooienmiddelen voor honden mogen absoluut niet gebruikt worden op katten. Wij geven u graag advies. 


Wist u dat…

  • een vlo tot wel 50 eitjes per dag kan leggen en dit wel 100 dagen kan volhouden?
  • één volwassen vlo op die manier meer dan 1000 nakomelingen kan voortbrengen?
  • eitjes na het leggen uit de vacht rollen en op die plaatsen terechtkomen waar uw hond veel ligt (mand, tapijt, bank, auto)?
  • uit een eitje, na gemiddeld 3 tot 8 weken weer een volwassen vlo ontstaat?
  • vlooien andere parasieten en ziekten kunnen overbrengen, zoals bijvoorbeeld lintworm en de kattenkrabziekte?
  • uw hond allergisch kan zijn voor vlooienbeten?
  • het gemiddeld 2 tot 3 maanden duurt om een vlooienplaag in huis effectief op te ruimen?