Heupdysplasie hond

Heupdysplasie is een aandoening die helaas veel voorkomt. De ontwikkeling van de heupen is dan onvoldoende. Het is vaak een aandoening die op jonge leeftijd ontstaat en al snel klachten geeft. De vorming van heupkop en heupkom is verstoord. Er ontstaat geen goede aansluiting van het gewricht en dat geeft al snel ernstige klachten.

Indien de klachten te erg zijn kan een kop zelfs eenvoudig uit de kom schieten. Er zijn mogelijkheden om dit te laten opereren met behulp van bekkenkantelingen of heupprotheses.

Beter is natuurlijk om het te voorkomen.
Zorg daarom voor een pup die geboren is uit HD-vrije ouders. Laat een pup niet te snel groeien. Met name te snelgroeiende pups ontwikkelen deze klachten. Zorg voor de juiste voeding die is afgestemd op het ras. Verkeerde voeding kan de problemen verergeren.

Indien er twijfels zijn over de kwaliteit van de heupen dan kunt u röntgenfoto’s laten maken om meer zekerheid te krijgen. 

Officiële HD-foto’s worden pas vanaf 1 jaar leeftijd gemaakt. Voor bepaalde rassen mogen de foto’s pas vanaf 18 maanden worden gemaakt.

Indien er sprake is van lichte HD (er zijn dus gradaties in ernst van de klachten en de beoordeling van de foto’s) dan is operatie niet altijd nodig. Neem contact op met ons centrum om behandeling te bespreken.